Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op vervoerskosten. 17 January 2021,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    LPG
thema: vervoer
 
   Tips om te besparen > Vervoer > Auto

LPG

LPG staat voor Liquified Petroleum Gas. In België en Nederland wordt hiermee in het algemeen autogas bedoeld.

Autogas wordt gebruikt als brandstof in verbrandingsmotoren voor onder andere auto's. Autogas is een mengsel van propaan (C3H8) en butaan (C4H10). Afhankelijk van de temperatuur wordt het mengsel in een bepaalde verhouding samengevoegd. Bij hogere temperaturen wordt meer butaan gebruikt, terwijl bij lagere temperaturen meer propaan aan het mengsel wordt toegevoegd. LPG heeft een klopvastheid van 108-110, veel hoger dan superbenzine.

Autogas is een veel schonere brandstof dan benzine of diesel, aangezien het gegarandeerd lood- en zwavelvrij is en zich beter in de motor mengt. Dit leidt tot betere verbranding en veel schonere uitlaatgassen dan bijvoorbeeld van benzine- of Dieselmotoren.

LPG is ook een zeer goedkope brandstof omdat het een restproduct is dat ontstaat bij de raffinage van aardolie. De hoge kosten voor de inbouw van een LPG-tank, de hogere wegenbelasting voor auto's die geen G3-installatie hebben en het iets hogere brandstofverbruik worden vaak genoemd als nadelen. De overheid voert hierin echter een tegenstrijdig beleid; vanuit het oogpunt van milieuverontreiniging zou het gebruik van LPG moeten worden gestimuleerd, ten koste van gebruik van diesel en benzine.

In Nederland werd in 1954 LPG geïntroduceerd door Bessel-Kok (BK Gas).
Auto links - Auto ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op vervoerskosten
 
   Auto
      Techniek
      Rijgedrag
      Tanken
      Onderhoud
      Flitspalen
      Aanschaf
      Collectief
      Overig
   Brommers & scooters
   Openbaar vervoer
   Motor
   Fiets
   Prive vervoer