Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op vervoerskosten. 1 December 2020,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Hybride Auto
thema: vervoer
 
   Tips om te besparen > Vervoer > Auto

Hybride Auto

Hybride auto's zijn strikt genomen auto's die gebruikmaken van twee verschillende aandrijftechnologieën.

Meestal wordt echter een auto bedoeld die behalve door een verbrandingsmotor wordt aangedreven door een elektromotor en een accu van aanzienlijke capaciteit. De accu wordt onder het rijden opgeladen door een generator die wordt aangedreven door de verbrandingsmotor. Door de bufferende werking van de accu die energie-overschotten op kan slaan en bij kan springen bij vermogenstekort, kan de motor lopen met een optimaal toerental en rendement en met optimale uitstootwaarden voor milieuvervuilende stoffen. Als de accu vol is kan de motor zelfs af en toe een poosje helemaal uitgezet worden. Wordt er zo hard gereden dat de motor niet alle benodigde energie kan leveren, of voor snelle acceleraties, dan kan de accu een poos bijspringen. Bij afremmen kan op de motor geremd worden die dan als generator gaat functioneren waardoor energie weer in de accu terugstroomt. De verbrandingsmotor kan zelf aan de wielen gekoppeld zijn of alle energie op indirecte wijze elektrisch leveren.

Dergelijke auto's zouden stiller, zuiniger en minder vervuilend kunnen zijn dan hedendaagse modellen. Voor de verbrandingsmotor kan een benzinemotor worden gebruikt, maar b.v. ook een dieselmotor of een nog efficiëntere Stirlingmotor.

Voordelen

    * Vooral de uitstoot in het stadsverkeer wordt verminderd
    * Relatief lager verbruik

Nadelen:

    * Grotere complexiteit bij de fabricage
    * Accu's zijn zwaarder

In 2000 is de eerste hybride auto op de Nederlandse markt gekomen. Dit was de Toyota Prius die maar 1 liter op 23 kilometer verbruikt. Vergeleken met normale benzine auto's, levert dit een gemiddelde besparing van 6 volle tanks bij 13.000 kilometer per jaar op. Dit komt neer op zo'n 360 euro per jaar.

 

Auto links - Auto ABC - Nieuwe bespaartips - Bespaar tools - Tip aanmelden - Privacy policy - Adverteren - Sitemap - Contact
Besparen op vervoerskosten
 
   Auto
      Techniek
      Rijgedrag
      Tanken
      Onderhoud
      Flitspalen
      Aanschaf
      Collectief
      Overig
   Brommers & scooters
   Openbaar vervoer
   Motor
   Fiets
   Prive vervoer