Praktisch, nuchter en typisch Hollands. Makkelijk besparen op allerlei energiekosten. 19 July 2019,Tips om te Besparen
   
Tips om te besparen
   

    Bespaar op energieleveranciers
thema: energie
 
   Tips om te besparen > Energie > Elektriciteit > Bespaar op energieleveranciers

Bespaar op energieleveranciers

Tegenwoordig moeten we voor alles ‘bewust’ kiezen: telefonie, internet, zorgkosten en nu dus ook energie. Het is eén van die hot topics van de laatste jaren en levert ons nog meer keuzestress op. Voor de gemiddelde consument wordt het steeds onoverzichtelijker.
De energieprijzen zijn duizelingwekkend gestegen, ondermeer door de vrije markt economie, maar ook door de onzekere financiële toestand (recessie). Hoe is de invloed van de politiek labiele ontwikkelingen in de Arabische wereld, van oudsher altijd van invloed op de energieprijzen? Kiezen we massaal voor duurzaam of groene stroom? Wat kiezen we en waarom doen we dat eigenlijk?

Besparen op energie

EnergieleveranciersUiteraard weten de afzonderlijke leveranciers potentiële klanten te lokken en te verleiden via hun eigen websites met aantrekkelijke aanbiedingen. Maar hoe is bijvoorbeeld de service, de bereikbaarheid en vooral de betrouwbaarheid? Kies je voor vaste  of variabele prijzen? Dat is zeker nu in het instabiele economische en politieke klimaat nogal een gok. Kies je milieubewust of voor zekerheid? Rekenhulpen en gratis overstapservice moeten die lastige keuzen makkelijker maken. Maar het blijft nog steeds geld uitgeven. Bij de ene leverancier wat minder dan bij de ander. Maar uiteindelijk zijn de verschillen op jaarbasis vaak minder groot dan gesuggereerd wordt. Zoals gezegd, gaat een rekenhulp uit van gemiddelden en niet per sé van jouw situatie. Ga eerst eens na wat het eigen gebruik is geweest in de jaren ervoor. Kijk ook naar de ligging en de staat van onderhoud van je eigen woning. Een hoekhuis (op het noordoosten) verbruikt in principe meer energie dan een modern rijtjeshuis. Een oud en slecht geïsoleerd huis kan dus meer energie nodig hebben dan de rekenhulp aangeeft. Ga vervolgens ook na of je niet beter eerst kunt investeren in allerlei (gesubsidieerde) maatregelen, zoals dubbel glas, HR-ketel en spouwmuren. Diverse leveranciers hebben deze maatregelen al in hun aanbod; dat geldt zelfs ook voor ‘niet-klanten’.
Maak sowieso en bovenal zélf gebruik van simpele energiebesparende maatregelen, zoals de verwarming een uur voor het slapen gaan omlaag doen, enzovoort. Bewust omgaan met energie scheelt per jaar ook al tientallen euro’s. Als ik thuis ben, trek ik ’s winters eerder een extra trui aan en warme sokken. En waar ik de thermostaat vroeger uit gewoonte op 20 graden zette, is het zo ook al redelijk aangenaam bij 18 graden. De ‘hoofdprijs’ winnen en dan verhuizen naar een warm land is natuurlijk ook een optie...!

Overwegingen

Zo heb ik uit idealisme in 2008 gekozen voor groene stroom en heb die prijs toen voor drie jaar laten vastleggen. Met de toegenomen energieprijzen is dat later wel gunstig gebleken.
Toch ben ik niet zo’n voorstander van meteen maar overstappen voor een paar tientjes per maand. Wat zijn de voorwaarden, de kleine regeltjes? Ook hier geldt dat er niets gratis is. Alles heeft een prijs, soms wat gunstiger, maar je zult altijd geld moeten uitgeven. Soms is er een verborgen agenda en kom je pas later bedrogen uit. Let op! Sommige kortingen of voordelen zijn veelal gebaseerd op gemiddelde verbruikswaarden! De formuleringen zijn soms zo geraffineerd en onoverzichtelijk dat je niet goed weet wat je uiteindelijk kwijt zult zijn. Toegegeven, je kunt inderdaad ook geld besparen, maar Groene stroomdaar wordt nu juist aan geappelleerd! Hollandse hebzucht of zuinigheid? Want jouw situatie kan namelijk compleet anders zijn. Bijvoorbeeld omdat je alleen woont of juist een groter gezin hebt. In een branche waar zoveel geld in omloop is, moet je dus wel voorzichtig zijn. Goed nadenken dus over een mogelijke keuze en dan pas beslissen!

Kijk en vergelijk eerst maar eens via internet. Net als voor zorgverzekeraars zijn er nu ook goede sites, zoals www.Energievergelijker.nl, die een helder overzicht geven van alle (bekende) leveranciers. En hierdoor vaak ook voordeliger kunnen aanbieden. Ook schijnt www.EasySwitch.nl vorig jaar verkozen te zijn tot (energie-)website van het jaar en wordt gecontroleerd door de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit). Overigens biedt Easyswitch ook vergelijkingen voor andere ‘populaire’ vraagstukken zoals internet, telefonie en verzekeringen. Deze site heeft namelijk speciale contracten afgesloten en kan onder gunstige(r) voorwaarden leveren. Overstappen gebeurt gratis en er is ook een bedenktijd van zeven dagen. Het is ook wel fijn dat je dan niet zonder energie komt te zitten bij zo’n eventuele easy switch; vandaar de naam!  


Beoordeel de tip(s) op deze pagina:


Nieuwe bespaartips
Bespaar tools
Tip aanmelden
Privacy policy
Adverteren
Sitemap
Contact


Energie links
Energie ABC


Besparen op energiekosten
 
   Elektriciteit
      Gebruik van apparatuur
      Verbruik van elektriciteit
      Elektriciteitsbesparend handelen
      Wees bewust van stroomverbruik
      Besparen op computers
      Koelkasten
      Wassen, drogen en strijken
      Elektrisch koken
      Bespaar op energieleveranciers
      Vergelijk energieleveranciers
      Minder stroom verbruiken
   Duurzame energie
      Bio-energie
      Omgevingsenergie
      Waterkracht
      Waterkrachtcentrales in Nederland
      Windenergie
      Zonnepanelen
      Praktische kant zonne-energie
      Zonnecollector
      Zonneboilers
      Zonnecelfolie
      Zonnepanelen kopen
      Duurzame energie produceren
      Wat bespaar ik met zonnepanelen?
      Meer besparen met zonnepanelen
      Bespaar met zonnepanelen
   Gas / Warmte
      Isoleer tegen warmteverlies
      Dicht alle gaten en kieren
      Gebruik de zon voor energie
      Tips voor installatie van cv
      Warmte/gas besparend handelen
      Koken op gas
      Een warmtepomp, iets voor mij?
      Groene daken als isolatie
      Stoken op hout
      CV houtkachel, goed alternatief?
      Soorten isolatieglas
      Vloer- en bodemisolatie
      Besparen met radiatorfolie
      Bespaar met slimme thermostaat
      Nuon E-manager
      Besparen op gas
      Besparen met een slimme thermostaat
      Besparen met houtpellets
      Besparen door te investeren
      Besparen op stookkosten
   Water
      Afwassen
      Kranen
      Besparen op het auto wassen
      Besparen in de badkamer
      Boilers en geisers
      Het toilet
      Tuinen
      Energiebesparing in de badkamer
      Waterverspilling in de vee industrie
   Verlichting
      Gezellig met spaarlampen?
      LED verlichting
      Verlichting
      Goedkope lichtbronnen
      LED lampen: bespaaropties en toekomstvisie
      Besparen op buitenverlichting
      Grote ruimte duurzaam verlichten
      Besparen met LED lampen
      Bespaar energie met ledverlichting
      Led TL lampen en armaturen
      Duurzame led verlichting